Connect with us

BUSINESS ETHICS

Ο ρόλος του μάρκετινγκ στην αποτελεσματική διαχείριση οικονομικών κρίσεων

Published

on

Αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε πρόσφατα στις 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη Ελλάδα και συγκεκριμένα σε δείγμα 227 επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το ρόλο του Μάρκετινγκ στην αποτελεσματική διαχείριση οικονομικών κρίσεων.

Την επιστημονική ευθύνη της έρευνας έχουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Μάρκος Τσόγκας (Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς) και Πολίνα Παπασταθοπούλου (Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες στην εκδήλωση, στην μεγάλη πλειοψηφία τους στελέχη επιχειρήσεων, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν με πλήρως αιτιολογημένο λόγο τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η επιχειρησιακή λειτουργία του μάρκετινγκ στην διαμόρφωση συγκριτικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε περιόδους ότι η οικονομία κλυδωνίζεται και οι επιχειρήσεις λειτουργούν υπό καθεστώς αυξημένης αβεβαιότητας. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα κατέδειξε την ύπαρξη τριών επιμέρους κατηγοριών επιχειρήσεων:

Η πρώτη ομάδα, την οποία οι ερευνητές ονόμασαν Survivors, συμπεριλαμβάνει το μικρότερο ποσοστό επιχειρήσεων (περίπου 18%), οι οποίες αν και βρίσκονταν σε δεινή θέση πριν την κρίση, κατάφεραν να επιβιώσουν αυτής και μάλιστα παρουσιάζουν – έστω και οριακά – βελτιωμένα αποτελέσματα σήμερα.
Στη δεύτερη ομάδα που καλείται Laggards, ανήκει το 39% το επιχειρήσεων. Αυτές ανέφεραν τις καλύτερες επιδόσεις πριν την κρίση, η έλευση της οποίας όμως χτύπησε με την μεγαλύτερη δύναμη ώστε σήμερα να παρουσιάζουν τα χειρότερα αποτελέσματα. Οι επιχειρήσεις αυτές φαίνεται να πιάστηκαν απροετοίμαστες, ίσως είχαν επενδύσει στην περαιτέρω άνοδο της Ελληνικής οικονομίας, όταν η κρίση κατέστησε όλες τις προβλέψεις και τα δεδομένα λανθασμένα και μετέβαλε άρδην προς το χειρότερο τις συνθήκες στην αγορά.
Η τρίτη ομάδα καλείται Winners και είναι νομίζουμε φανερό ότι αφορά στις επιχειρήσεις που σήμερα παρουσιάζουν τις σχετικά καλύτερες επιδόσεις. Το ποσοστό τους είναι το μεγαλύτερο και αγγίζει το 43%. Είναι οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να διατηρήσουν τις πολύ καλές επιδόσεις τους πριν την κρίση και μετά την έλευση της. Όχι μόνο αντιστάθηκαν, αλλά κέρδισαν τόσο μερίδια αγοράς όσο και στην ικανοποίηση των πελατών τους.

Είναι ενδιαφέρον να τονισθεί ότι ποσοστό 12% των Winners αύξησαν τη διαφημιστική δαπάνη έστω και λίγο. Επίσης μείωσαν τις τιμές των προϊόντων τους κατά 4% μόνο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό των Laggards ήταν 8%. Επιπροσθέτως οι Winners μείωσαν τα έξοδα Μισθοδοσίας κατά 2% μόνο (οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του δείγματος επέβαλαν μειώσεις 8% κατά μέσο όρο), και διατήρησαν τις δαπάνες R&D στα ίδια προς κρίσης επίπεδα, όταν οι υπόλοιποι μείωναν τις αντίστοιχες δαπάνες κατά 7%. Τέλος, οι Laggards διαθέτουν στο Internet και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης διπλάσιο ποσοστό του προϋπολογισμού Μάρκετινγκ από ότι οι Winners, δεικνύοντας εμφανώς ότι το κυνήγι φθηνότερων μέσων προβολής με μόνο κριτήριο το κόστος, δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό τελικά.

Επίσημη προσκεκλημένη στην εκδήλωση ήταν η διακεκριμένη καθηγήτρια μάρκετινγκ του Koç University της Κωνσταντινούπολης Prof. Aysegül Özsomer, η οποία παρουσίασε μία σειρά από ενδιαφέροντα αποτελέσματα από αντίστοιχες έρευνες που διενεργεί από τις αρχές του 2000 στη γείτονα χώρα. Το βασικό συμπέρασμα των ερευνών της είναι ότι, σε αντίθεση με την κοινή πρακτική των επιχειρήσεων σε περιόδους οικονομικής κρίσης να μειώνουν τα διαφημιστικά τους budget, η αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης συνδέεται άμεσα με αυξημένες επιδόσεις σε όρους πωλήσεων και κερδών σε τέτοιες περιόδους. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση από μέρους των επιχειρήσεων τριών δεδομένων: 1) μειώνεται το διαφημιστικό clutter, 2) οι επιχειρήσεις μπορούν να διαπραγματευτούν καλύτερες τιμές στα μέσα επικοινωνίας, 3) η ποιότητα των διαφημιστικών παραγωγών αυξάνει.  Αυτές οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό, πληρέστερη και εκτενέστερη εφαρμογή της φιλοσοφίας και των πρακτικών του Μάρκετινγκ. Ειδικότερα, στη βάση του Μάρκετινγκ ως παράγοντα επαφής με το εξωτερικό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις αυτές εμφανίζουν την μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά και ταχύτερα στις προκλήσεις ενός ασταθούς περιβάλλοντος κρίσης.

Συμβαδίζοντας πλήρως με αντίστοιχες έρευνες σε άλλες χώρες, η δραματική μείωση των marketing budgets από τις επιχειρήσεις μέσα στην κρίση, καταδεικνύει ότι το Μάρκετινγκ αντιμετωπίζεται περισσότερο ως «βάρος» παρά ως αναγκαίoς οπλισμός επιβίωσης. Η έρευνα καταλήγει στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι το Μάρκετινγκ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κέντρο κόστος μέσα στην επιχείρηση και τον ευκολότερο στόχο για cost cutting, αλλά ως η μοναδική πηγή εσόδων και δημιουργία αξίας. Το μάρκετινγκ, στο βαθμό που συμπεριλαμβάνει και τις πωλήσεις, είναι το μόνο αξιόπιστο παράθυρο της επιχείρησης προς την αγορά και ως εκ τούτου στην περίοδο της κρίσης επιτρέπει τόσο την έγκαιρη διάγνωση των μεταβαλλόμενων συνθηκών όσο και την εγκυρότερη απόκριση στον ανταγωνισμό, δημιουργώντας ισχυρό και διαρκές συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά.

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ακολούθησε πάνελ με συντονιστή τον κ.Σπύρο Κουρούπη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων One9six. Μεταξύ των συμμετεχόντων, ο Αθανάσιος Κουρεμένος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς περιέγραψε το εύρος και βάθος της ύφεσης στην Ελλάδα, συγκρίνοντας το με οικονομικές κρίσεις χωρών όπως η Τουρκία, η Αργεντινή και η Λετονία.  Παράλληλα, προσδιόρισε τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής κρίσης και τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο Γεώργιος Αυλωνίτης, Καθηγητής και Αναπλ. Πρόεδρος Συμβουλίου του Ο.Π.Α. παρέθεσε ένα δεκάλογο ενεργειών μάρκετινγκ στις οποίες πρέπει να στρέφονται οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα την οικονομική κρίση. Η αναγκαιότητα των ενεργειών αυτών επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα των ερευνών που παρουσιάστηκαν. Ο κ.Νίκος Ματθαίος, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάρκετινγκ (Ε.Ι.Μ.) της Ε.Δ.Ε.Ε. έδωσε τη δική του ερμηνεία των αποτελεσμάτων της έρευνας, αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία του μάρκετινγκ στην επιβίωση και εδραίωση των επιχειρήσεων σε περιόδους παρατεταμένης οικονομικής αστάθειας. Ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου κ.Παναγιώτης Κουτσίκος μετέφερε την εμπειρία του από τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις στην Τουρκία τις αλλεπάλληλες, αν και βραχύβιες κρίσεις.
Η έρευνα στην Ελλάδα εκπονήθηκε με την υποστήριξη των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του Τμήματος Ο.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Executive MBA & ΜΒΑ Tourism Management και τη συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ (ΕΛ.Α.Μ.) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάρκετινγκ (Ε.Ι.Μ.) της Ε.Ε.Δ.Ε.

BUSINESS ETHICS

Βέλτιστες μέθοδοι για την επιλογή και την ανάπτυξη των αυριανών Ηγετών

Published

on

Οι κύριες τέσσερις δεξιότητες ηγεσίας είναι η ακεραιότητα, η κρίση, η επιχειρηματική δεινότητα και το όραμα. Ο Dr. Robert Hogan εστιάζει στο ρόλο της προσωπικότητας στην επιλογή και ανάπτυξη των μελλοντικών ηγετών και καταδεικνύει πως η προβλεπτική της εγκυρότητα είναι υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Στα πλαίσια εσπερίδας Ανωτάτων Στελεχών με θέμα «Helping Leaders to manage their Dark Side», που διοργάνωσε ο Τομέας People Solutions της ICAP ADVISORY SA, έδωσε το δικό του ορισμό της ηγεσίας και αναφέρθηκε εκτενώς στην αναποτελεσματικότητα των managers.  Παρουσίασε την αλυσίδα αξίας της ηγεσίας μέσα από τρεις κύριους άξονες, τη συμπεριφορά, τις αξίες και τις αποφάσεις, καθώς και τα τρία επηρεάζουν τη δέσμευση των εργαζομένων και κατά συνέπεια την κερδοφορία της επιχείρησης.

Κατόπιν αναφέρθηκε στη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά της προσωπικότητας ως παράγοντες που προβλέπουν την απόδοση του ηγέτη και ανάπτυξε ιδιαίτερα τις διαστάσεις της σκοτεινής πλευράς καθώς την υπονομεύουν καίρια. Τέλος αφού έδειξε ότι η δημιουργία πλεονάσματος ηγετικής συνεισφοράς (idiosyncrasy credit) μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις σκοτεινές συμπεριφορές, είπε ότι αυτές αντιμετωπίζονται με την καλλιέργεια αυτογνωσίας, τον εντοπισμό των κύριων προβληματικών συμπεριφορών, τον εντοπισμό των καταστάσεων που τις πυροδοτούν και την ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση τους.

Στην ορθή επιλογή των στελεχών υψηλού δυναμικού (High Potential) σε αντίθεση  με την επιλογή που στηρίζεται στην εντύπωση (hype) αναφέρθηκε ο Scott Gregory, Vice President Consulting, Hogan Assessments. Όρισε την ηγεσία ως την ικανότητα δημιουργίας ομάδων που μπορούν να ανταγωνίζονται επιτυχημένα. Έδειξε ότι πολλά παραδοσιακά συστήματα διαδοχής που σχεδιάζονται με γνώμονα την πολιτική,  παρουσιάζουν αδυναμίες. Κατόπιν ανέπτυξε ένα πλαίσιο επιλογής και ανάπτυξης στελεχών υψηλού δυναμικού, που αποτελείται από  εννέα δεξιότητες που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, συγκεκριμένα, θεμελιώδεις, ανάδειξης ηγεσίας και αποτελεσματικότητας ηγεσίας. Το πλαίσιο αυτό προέρχεται από διετή έρευνα της Hogan πάνω στις στοιχειώδεις ηγετικές δεξιότητες. Οι δεξιότητες αυτές μπορούν να μετρηθούν από σχετικά ψυχομετρικά εργαλεία και η έκθεση που παράγεται παρέχει σαφή πληροφόρηση που επιτρέπει στο στέλεχος να εστιάσει την ανάπτυξη του εκεί όπου πραγματικά έχει ανάγκη.

Στη συνέχεια,  ο Κώστας Ζούλιας, Director, Human Capital Consulting συντόνισε μια άσκηση επιλογής και ανάπτυξης για συγκεκριμένη θέση εργασίας με βάση σχετικό εργαλείο και οι ομάδες των συμμετεχόντων επιχειρηματολόγησαν για τον ιδανικό υποψήφιο  και τις περιοχές προς βελτίωση όλων των υποψηφίων.

Ακολούθησε πάνελ με θέμα: «Η διαδοχή προς τις θέσεις επιπέδου C’» με συντονιστή τον Νικήτα Κωνσταντέλλο, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ICAP Group & Πρόεδρος ΕΑΣΕ και συμμετέχοντες τους Γιάννη Καντώρο, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Interamerican, Αλέξανδρο Καραφυλλίδη, Διευθύνων Σύμβουλος, Ολυμπιακή Ζυθοποιΐα A.E., Δημήτρη Κουτσόπουλο, Διευθύνων Σύμβουλος, Deloitte Ελλάδας.

Ακούστηκαν προσωπικές εμπειρίες σε σχέση με την ανέλιξη των στελεχών σε ηγετικές θέσεις, η δυσκολία που υπάρχει για την αντικειμενική επιλογή των διαδόχων, και οι διαδικασίες που διαθέτει η κάθε εταιρεία για να την διαχειρίζεται . Επίσης αναφέρθηκε η σημαντικότητα των μεθόδων ανάπτυξης όπως coaching, mentoring και job rotation, όπως και η σημασία του χρόνου  ως παράγοντα ωρίμασης του στελέχους. Τονίστηκε η σημασία της ύπαρξης σχετικής διαδικασίας η οποία να εξασφαλίζει αντικειμενικότητα και διαφάνεια αλλά και της ύπαρξης κινήτρων για τα στελέχη που αποτελούν τη δεξαμενή μελλοντικών ηγετών. Τέλος τονίστηκε ότι είναι υποχρέωση του κάθε ηγέτη να επιλέγει τον διάδοχο του, αλλά ο χρόνος μπορεί να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα της διαδοχής.

Στη συνέχεια η κυρία Φραγκίσκη Μελίσσα Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Vodafone-Panafon S.A. παρουσίασε τις διαδικασίες επιλογής μελλοντικών στελεχών στην επιχείρηση, εκθέτοντας και σχετικές μαρτυρίες επιτυχημένων στελεχών με αξιοσημείωτη ανέλιξη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η κυρία Μελίσσα τόνισε τις δυσκολίες που υπάρχουν στη σωστή εφαρμογή των διαδικασιών στην πράξη όπου οι καθημερινές προτεραιότητες συχνά εξουδετερώνουν και τις πιο οργανωμένες διαδικασίες.

Ακολούθησε η κυρία Βίκυ Μπουζούκη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικών Υπηρεσιών,  Όμιλοs Εταιρειών ΑΝΤΕΝΝΑ, η οποία κατέδειξε τις δυσκολίες που παρουσιάζει η διαδοχή σε ένα ελληνικό μέσο μαζικής ενημέρωσης όπου η σπανιότητα των ειδικευμένων στελεχών καθιστά τη διαδικασία  μια δύσκολη άσκηση ανεύρεσης. Για αυτό το λόγο η επιχείρηση εισήγαγε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης απόδοσης με έμφαση στην ανάπτυξη νέων στελεχών.

Στην τελευταία ενότητα του Συνεδρίου ο Γιώργος Χάρος, Executive Director People Solutions  παρουσίασε την ανανεωμένη έρευνα της ICAP για το Brain Drain: «Πως μπορούν τα ταλέντα που έχουν φύγει  να βοηθήσουν την χώρα»,  η οποία είχε αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με πέρυσι κατά 48% και έδειξε ότι έχουν αυξηθεί οι Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό καθαρά για εργασία και όχι για σπουδές (σε ποσοστό 55%) και έχει μειωθεί ο αριθμός αυτών που σκοπεύουν να επιστρέψουν στο εγγύς μέλλον. Επιβεβαιώθηκε το υψηλό ακαδημαϊκό προφίλ τους και η αντιπροσώπευση μεγάλου αριθμού κλάδων και ειδικοτήτων. Η διαφθορά, η έλλειψη προοπτικών και  οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα, μαζί φυσικά με την κρίση εξακολουθούν να είναι οι κύριοι παράγοντες εξόδου.

Τα αποτελέσματα αυτά σχολίασε ο Χάρης Μακρυνιώτης, Managing Director, Endeavor Greece ο οποίος αφού εντόπισε ότι ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει συνεχώς αυξάνεται φθάνοντας τις 500.000 και τόνισε τη δυσκολία επιστροφής, πρόσθεσε τη θετική πλευρά που είναι η ανάπτυξη ενός ελληνικού στελεχιακού δυναμικού στο εξωτερικό με ότι έμμεσα οφέλη προσφέρει αυτό στη χώρα. Επίσης σχολίασε ο Γεώργιος Στείρης, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε ιστορικά στη δυναμική του Ελληνισμού έξω από τα σύνορα της χώρας, και είδε το φαινόμενο υπό το πρίσμα της αναγέννησης ενός παγκοσμιοποιημένου, κοσμοπολίτικου ελληνισμού.

Continue Reading

BUSINESS ETHICS

Πρακτικές στήριξης επιχειρήσεων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Published

on

By

Η μεγάλη ανταπόκριση της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Μεταμόρφωσης σχετικά με την επιχειρηματικότητα και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ΕΚΕ και γενικότερα την έμπρακτη συνεισφορά στην ανάπτυξη του τόπου. Η ανάδειξη της παρουσίας των επιχειρηματιών στον κοινωνικό και οικονομικό χάρτη της πόλης και η επιβράβευση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που έχει επιδειχθεί μέσα από το τοπικό δίκτυο εταιρικής υπευθυνότητας του δήμου αποτέλεσε και τη βάση γι αυτή τη διοργάνωση.

Η εκδήλωση εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική του Δημάρχου Μεταμόρφωση Μιλτιάδη Ι. Καρπέτα για την ενίσχυση, ανάπτυξη και προσέλκυση της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να αξιοποιηθεί το υπάρχον δυναμικό στην οικονομική ζώνη του Δήμου, με απώτερο σκοπό την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την τόνωση των επενδύσεων.

Οι συμμετέχοντες, επιφανείς επιχειρηματίες, μέτοχοι και ανώτατα στελέχη γνωστών ελληνικών εταιρειών που έχουν έδρα στη Μεταμόρφωση,  διατύπωσαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία  και εξέφρασαν  τη διάθεση να συμμετέχουν ενεργά και συντονισμένα σε δράσεις ΕΚΕ του Δήμου. Παρουσίασαν τις δράσεις τους και τις απόψεις τους, δίνοντας έμφαση στην ουσιαστική γνωριμία τους με τις τοπικές αρχές αλλά και στη μεταξύ τους  δικτύωση και την ανταλλαγή πρακτικών, θέσεων, υπηρεσιών και προϊόντων.

Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην τοπική κοινότητα συζητήθηκε, αναπτύχθηκε και προτάθηκαν λύσεις από εκπροσώπους και φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας και την ομάδα εργασίας ΕΚΕ του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Ι. Καρπέτας στη διάρκεια της ομιλίας του επισήμανε: «Η διοργάνωση της ημερίδας με θέμα  “Επιχειρηματικότητα και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη” από το Δήμο μας, εντάσσεται σε μια ξεκάθαρη αντίληψη και επιλογή: Την ενθάρρυνση, στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η επιλογή αυτή απορρέει και βασίζεται σε ειδικούς και γενικούς λόγους:

Η πολύ σημαντική οικονομική ζώνη που φιλοξενείται στα όρια του Δήμου και το αναξιοποίητο δυναμικό που υπάρχει, ο μεγαλύτερος οδικός κόμβος της χώρας -(Αττική Οδός -Ε.Ο. Αθήνας- Θεσ/νίκης)- που επιβαρύνει την πόλη αλλά δίνει πλεονέκτημα προσβασιμότητας στις επιχειρήσεις,  η διαμόρφωση ιστορικά  και η κοινωνική συγκρότηση της πόλης, σε συνδυασμό με τις λοιπές προϋποθέσεις και δυνατότητές της, καθιστούν ολοφάνερο ότι το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα, είναι αναμφίβολα  αξιοποίηση της οικονομικής ζώνης, που μόνο μέσα από την προώθηση της επιχειρηματικότητας μπορεί να επιλεχθεί ..

Οι γενικοί λόγοι  αφορούν τη χώρα και την κατάστασή της. Τώρα πια  δεν μπορεί να υπάρχουν αμφιβολίες και ψευδαισθήσεις: Αν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον της, βρίσκεται στην απόκτηση  ισχυρής παραγωγικής βάσης και την οικονομική ανάπτυξη, μέσα από την τόνωση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

Προφανώς, ένα τέτοιο εγχείρημα, εκτός των άλλων προϋποθέσεων,  απαιτεί καθαρούς κανόνες, εμπιστοσύνη και αξιοπιστία και πολιτικές αρχών, μακριά και έξω από νοοτροπίες, συνήθειες και πρακτικές του παρελθόντος.

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης, με επίγνωση της πραγματικότητας και των δυσκολιών της,  είναι αποφασισμένος  να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου και  να δώσει προτεραιότητα στην επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες αλλά με αρχές και κανόνες.

Φυσικός εταίρος σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η τοπική επιχειρηματική  κοινότητα, στην οποία απευθύνεται  πρόσκληση δημιουργικής συνεργασίας.»

Ο Γεώργιος Κ. Γιαννούλας,  ΜSc/ MScRes, Πιστοποιημένος Σύμβουλος επιμόρφωσης ενηλίκων & ανάπτυξης φυσικών δικτύων με διεθνή εμπειρία στο χρηματοοικονομικό τομέα έδωσε μία συνολική εικόνα για τη λειτουργία και τα οφέλη της ΕΚΕ, τη συνέδεσε με τις πωλήσεις και την πρόταξε ως μέθοδο ολιστικής αντιμετώπισης κρίσεων.

Αν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον, βρίσκεται στην απόκτηση  ισχυρής παραγωγικής βάσης και την οικονομική ανάπτυξη, μέσα από την τόνωση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων

Ο Νικόλαος Ι. Πέντσας, ΜSc/ΜΒΑ/ ΜSc , Σύμβουλος Επιχειρηματικής Στρατηγικής  με εμπειρία στο διεθνές μάρκετινγκ και τη διεθνή διπλωματία παρουσίασε τη σύγχρονη ΕΚΕ, παρουσίασε πληθώρα case studies από το εξωτερικό και εστίασε στο ρόλο των stakeholders και την επίδρασή τους στη φήμη της εταιρείας.

Η Δρ. Αναστασία Ψωμιάδη, πρόεδρος της APSON ΕΚΕ και υπεύθυνη του Τοπικού Δικτύου Εταιρικής Υπευθυνότητας,  συντόνισε την διαδραστική αυτή ημερίδα, τονίζοντας ότι η ΕΚΕ του Δήμου Μεταμόρφωσης μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για κάθε  εταιρεία,  προκειμένου να επιτυγχάνονται οι στρατηγικοί της στόχοι και πραγματοποίησε ένα βιωματικό workshop για το stakeholders analysis, με πολύ καλή ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες διατηρώντας ζωηρό το ενδιαφέρον τους μέχρι το τέλος.

Οι συμμετέχοντες διατύπωσαν τις ευχαριστίες τους για την πρόσκληση και αφού έδωσαν συγχαρητήρια για αυτή την καινοτομία πρωτοβουλία, εξέφρασαν την επιθυμία να χτίσουν σχέσεις με  τις τοπικές αρχές, να έχουν μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας  με το Δήμο, καθώς ταυτίζονταν οι απόψεις  και θέσεις του Δημάρχου για την επιχειρηματικότητα με την αντίληψη  των επιχειρήσεων.  Αυτή η εποικοδομητική  συνάντηση, αποτέλεσε το έναυσμα ώστε  να δικτυωθούν μεταξύ τους οι εταιρείες που έχουν έδρα στη Μεταμόρφωση αλλά και να ξεκινήσουν όλες μαζί συντονισμένα  ένα πρόγραμμα ΕΚΕ, με άξονα  την τοπική κοινωνία και σε συνεργασία με το τοπικό δίκτυο εταιρικής υπευθυνότητας του Δήμου Μεταμόρφωσης.

Continue Reading

BUSINESS ETHICS

Γερμανική βράβευση για το Creta Maris Beach Resort

Published

on

Για μια ακόμη χρονιά το Creta Maris Beach Resort ξεχώρισε μεταξύ των προτιμήσεων των Γερμανών τουριστών αποσπώντας το βραβείο «Top Hotel Partner 2016» από το γερμανικό τουριστικό γραφείο Schauinsland.
Την Πέμπτη, στις 9 Μαρτίου στο Βερολίνο, ο Διευθυντής Πωλήσεων του Ομίλου Μεταξά, κος Νίκος Σφακιανάκης, παρέλαβε το βραβείο «Top Hotel Partner 2016» αλλά και τη μεγάλη επιβράβευση που το συνοδεύει και αφορά αφενός στην άψογη συνεργασία του τουριστικού γραφείου Schauinsland με το Creta Maris Beach Resort και αφετέρου στην ανάδειξη του ξενοδοχείου στις υψηλές προτιμήσεις των πελατών του.
«Εκτιμούμε βαθιά την κάθε πιστοποίηση και βραβείο που λαμβάνουμε από τους συνεργάτες και επισκέπτες μας. Θεωρούμε χρέος μας να συνεχίσουμε να είμαστε ένα αγαπημένο ξενοδοχείο αλλά και ένας πολύτιμος συνεργάτης και να λαμβάνουμε το βραβείο «Top Hotel Partner» κάθε χρόνο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής Πωλήσεων του Ομίλου Μεταξά, κ. Νίκος Σφακιανάκης, αναφερόμενος στη βράβευση.

Continue Reading

Latest

NEW AGE DIPLOMACY1 week ago

Η εποχή της διπλωματίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η ενέργεια διαμορφώνει τον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών και των κοινωνιών μας και βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας...

GREEN PLANET2 months ago

Πως συνδέονται τα ανθρώπινα δικαιώματα με την περιβαλλοντική ασφάλεια

Τα ανθρώπινα δικαιώματα συνδέονται άμεσα με την περιβαλλοντική ασφάλεια. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι φυσικοί πόροι και η δίκαιη διανομή...

ΕΥΡΩΠΗ4 months ago

Βία στα χρόνια της εικόνας και των fake news

Στην εποχή των fake news, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται

NEW AGE DIPLOMACY6 months ago

Βιο-διπλωματία: Η εθνική και πολιτισμική ταυτότητα αναπόσπαστες διαστάσεις της παγκοσμιοποίησης

Η επικοινωνία σε όλο τον κόσμο γίνεται ολοένα ταχύτερη και πιο αξιόπιστη, παρέχοντας μία διαφορετική προοπτική του χρόνου και του...

NEW AGE DIPLOMACY8 months ago

UNESCO: Η παγκόσμια συνείδηση χρειάζεται άμεσα rebranding

Διπλωμάτης, διανοούμενος, πολίτης του κόσμου. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από το Κατάρ τον Μάρτιο του 2016, πολλές χώρες...

Trending

Copyright © 2018 PRESSCODE