Loading Posts...

Οι πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα μετά τις αποκαλύψεις του αναλυτή της NSA Edward Snowden, εξέθεσαν το μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης της αμερικανικής κυβέρνησης, “PRISM”. Η συγκέντρωση, αποθήκευση και επεξεργασία τηλεφωνικών κλήσεων και αρχείων του διαδικτύου, αφορά όλο τον πλανήτη και δεν περιορίζεται στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η συλλογή αυτών των δεδομένων είναι αποφασιστικής σημασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση διπλωματικών αποστολών και συμμαχικών κυβερνήσεων έχει εξοργίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ γίνεται λόγος για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών.

Η συλλογή των πληροφοριών

Η NSA σύμφωνα με την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου των ΗΠΑ FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) έχει πρόσβαση στα αρχεία των τηλεφωνικών κλήσεων από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταγράφοντας τηλεφωνικούς αριθμούς, ημερομηνία και διάρκεια κλήσεων –όχι όμως το περιεχόμενο κάτι που απαιτεί δικαστικό ένταλμα. Στο διαδίκτυο η NSA έχει άμεση πρόσβαση στους servers των Facebook, Google, Microsoft και Yahoo, γεγονός που επισήμως διαψεύδεται από τις εν λόγω εταιρείες.

PRISM

Οι δραστηριότητες του PRISM ξεκίνησαν το 2007 κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους καθώς εντάχθηκε στα «όπλα» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ η λειτουργία του εγκρίθηκε και ανανεώθηκε πέρυσι από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Παρακολουθούνται τα πάντα: email, video, voice & video chat, συνδέσεις, εγγραφές, κινήσεις στα social media, μεταφορά αρχείων. Πρόκειται για μια απίστευτης έκτασης συγκέντρωση δεδομένων που οργανώνονται, κατηγοριοποιούνται και αποθηκεύονται σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, σε μια περίοδο 30 ημερών είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 3 δισεκατομμύρια στοιχεία μόνο από τους υπολογιστές των ΗΠΑ, ενώ επιπλέον 100 δισεκατομμύρια στοιχεία προέρχονταν από το εξωτερικό. Στη λίστα των χωρών άμεσου ενδιαφέροντος –όπως αναμενόταν- βρίσκεται το Ιράν ενώ ακολουθούν Πακιστάν, Ιορδανία με την πεντάδα να ολοκληρώνουν η Αίγυπτος και η Ινδία. Για τον Μπαράκ Ομπάμα είναι ένα απαραίτητο και νόμιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Κογκρέσου.

Η Ευρώπη και η Γερμανία

Η κατάσταση περιπλέκεται καθώς εκτός των χωρών με ειδικό ενδιαφέρον λόγω τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, οι πληροφορίες αναφέρουν εκτεταμένη παρακολούθηση των ευρωπαϊκών διπλωματικών αποστολών και ειδικότερα των δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξιοσημείωτη είναι η «στόχευση» της Γερμανίας καθώς αποτελεί για το PRISM τη μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης πληροφοριών στην Ευρώπη με 500 εκατομμύρια στοιχεία κάθε μήνα, ενώ απορίες προκαλεί ο χαρακτηρισμός της –σύμφωνα με τον Snowden- ως εταίρος «τρίτης κατηγορίας» μαζί με την Κίνα και το Ιράκ.

Καλόπιστοι αναλυτές θα μπορούσαν να αναφέρουν την ειδική σχέση ΗΠΑ- Γερμανίας από την εποχή του ψυχρού πολέμου και τις υποδομές στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών που παραμένουν από εκείνη την εποχή. Δηλαδή η συγκέντρωση των επικοινωνιών από άλλες χώρες περνάει μέσα από τους servers της NSA που είναι εγκατεστημένοι στη Γερμανία και φαίνεται λανθασμένα πως ο μεγάλος όγκος πληροφοριών προέρχεται από το εσωτερικό της χώρας ενώ στην ουσία πρόκειται για ένα κομβικό σημείο. Η άλλη εκδοχή –και μάλλον η επικρατέστερη- αφορά το οικονομικό μέγεθος της Γερμανίας και την κυρίαρχη θέση της στην ευρωζώνη, καθώς και τους χειρισμούς της οικονομικής κρίσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άμεσο ενδιαφέρον για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και διασταυρώνονται με τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

Οι αντιδράσεις, όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν έντονες όμως δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις σχέσεις των δυο πλευρών και οι απειλές για τη διακοπή των συνομιλιών για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ, γίνονται περισσότερο «για την τιμή των όπλων». Είναι αφελής όποιος πιστεύει πως η στρατηγική κατασκοπείας εφαρμόζεται μόνο από την αμερικανική κυβέρνηση και δεν είναι αμφίδρομη. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ρουτίνα γνωστή και σιωπηρά αποδεκτή από όλους. Όλοι προσπαθούν να αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους προς όφελος της χώρας τους και όπως άλλωστε γνωρίζουμε, διπλωματία και ηθική βαδίζουν σε ξεχωριστούς δρόμους.