Loading Posts...

Πρέπει να προσαρμοστούμε προς την Αφρική και δεν πρέπει πάντα να περιμένουμε την Αφρική να προσαρμοστεί σε μας» είναι αυτό που μου έμεινε στην συζήτηση με τον Zhong Jianhua, τον Κινέζο ειδικό εκπρόσωπο για θέματα Αφρικής.

Ο Zhong είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης και ο άνθρωπος του Πεκίνου σε μια περίπλοκη περιοχή. Κάθε φορά που φουντώνουν οι εντάσεις στην Αφρική,  αποστέλλεται για να αξιολογήσει τις συνέπειες για την Κίνα και συμβουλεύει τους κινέζους ηγέτες για το πώς θα πρέπει να ανταποκριθούν.

Ακόμα κι αν βρίσκονται μπροστά μας πολλές προκλήσεις, ενθαρρύνεται από μια νέα γενιά έξυπνων αφρικανών ηγετών και τις ισχυρότερες περιφερειακές οργανώσεις. Φαίνεται όμως  να υπάρχει λιγότερη εμπιστοσύνη στην προοπτική συνεργασίας με την Ευρώπη για αφρικανικές υποθέσεις. Ο απεσταλμένος τονίζει πως θα πρέπει πρώτα η ίδια η Ευρώπη να επανεξετάσει την δική της πολιτική για την Αφρική. “Αν η Ευρώπη θέλει να συμβάλει,  θα πρέπει να αλλάξει τη στάση της ως θεράποντα ιατρού της Αφρικής  και να μετατραπεί σε συνεργάτη.”

Η αραβική άνοιξη προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Κίνα. Σε πολλές χώρες, οι νέοι των αστικών κέντρων αμφισβήτησαν τις  πολιτικές ελίτ. Επηρέασε την πολιτική της Κίνας έναντι της περιοχής, είναι μια από της ερωτήσεις που του απευθύναμε.

Η Αραβική Άνοιξη δεν έχει εξαπλωθεί έξω τόσο πολύ όπως πολλοί άνθρωποι ανέμεναν και η κατάσταση στις πληγείσες χώρες διαφέρει από χώρα σε χώρα. Γι ‘αυτό και δεν  πιστεύω ότι οι εντάσεις μεταξύ των αστικών κυβερνήσεων και των νέων ισχύουν για όλες τις άλλες χώρες της Αφρικής. Εκτός από εγχώριους παράγοντες, θα πρέπει επίσης να εξεταστεί και  το διεθνές πλαίσιο, η  Αίγυπτος, για παράδειγμα, είναι σε μια πολύ κρίσιμη και ευαίσθητη γεωπολιτική θέση. Γι ‘αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να δίνουν τόσο πολύ προσοχή σε αυτό. Με τόσους πολλούς παίκτες να κάνουν πράγματα σε αυτή τη χώρα, η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Η Αφρική αναπτύσσεται, αλλά αυτό πρόκειται να διαρκέσει;

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα στοιχεία της ανάπτυξης. Δεν αντανακλούν πάντοτε την πραγματικότητα επί του εδάφους. Έχουμε αφρικανικές χώρες με ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα των πρώτων υλών που πάνε καλά, αλλά και μερικές επίσης  που δεν καταφέρνουν να μετατρέπουν τους φυσικούς πόρους σε ανάπτυξη. Υπάρχουν, επίσης, χώρες που δεν έχουν πόρους και εξακολουθούν να κινούνται προς τα εμπρός. Η πρόκληση, επομένως, δεν είναι μόνο στην παρουσία των πόρων. Η διαχείριση αυτών των πόρων είναι ακόμη πιο σημαντική. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι Αφρική πρέπει να επικεντρωθεί στην καλλιέργεια  και να επεκτείνει την κλίμακα της γεωργίας της. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες. Πολλά εξαρτώνται από το πόσο οι αφρικανικές χώρες μπορούν να μάθουν από τον υπόλοιπο κόσμο. Συχνά, έχουν δοθεί κακές συμβουλές.

Η πολιτική είναι ως εκ τούτου κλειδί. Αλλά μπορεί να έχουμε εμπιστοσύνη στην πολιτική σταθερότητα της περιοχής;

Δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί μια χώρα. Τετρακόσια χρόνια πριν, οι αφρικανικές χώρες άρχισαν να αναπτύσσουν κάποια πολιτικά μοντέλα, αλλά η διαδικασία αυτή σταμάτησε ξαφνικά από την αποικιοκρατία. Εκτός από την ιστορία, οι αφρικανοί ηγέτες αντιμετωπίζουν εθνικές περιπλοκές. Οι ηγέτες συχνά δεν γίνονται αποδεκτοί από ένα τμήμα της κοινωνίας μόνο και μόνο λόγω της εθνικότητας τους. Η σχέση μεταξύ των αφρικανικών κοινωνιών και της πολιτικής είναι επίσης διαφορετική. Μεγάλα τμήματα του αφρικανικού λαού δεν συνδέονται με την πολιτική. Το γεγονός αυτό καθιστά μερικές φορές  δύσκολο για τους αφρικανούς ηγέτες να γίνουν κατανοητοί από τους ανθρώπους τους..Θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα άλλη μια γενιά ή δύο για να προχωρήσουμε προς μια πιο σταθερή πολιτική, αλλά οι αφρικανοί ηγέτες μαθαίνουν γρήγορα. Βλέπω μια μεγάλη πρόοδο.

Η Δυτική Αφρική είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη σήμερα. Πώς βλέπετε την κατάσταση;

Ακολουθούμε την κατάσταση στο Μάλι στενά. Πρόσφατα πήγα στη χώρα να μιλήσω με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Θα πρέπει να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα και να έχει την υποστήριξη της ECOWAS. Ο κίνδυνος της εξάπλωσης της ανασφάλειας είναι πραγματικός και η τρομοκρατία θα μπορούσε να έχει τελικά συνέπειες για την Ευρώπη. Η καταστολή από μόνη της δεν μπορεί να είναι η μόνη λύση. Συζήτησα το θέμα αυτό με την κυρία Nkosazana Dlamini Zuma, την πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης. Συμφώνησε ότι η βασική αιτία είναι η υπανάπτυξη. Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη μέθοδο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε την υπανάπτυξη.

Ποια είναι τα κύρια συμφέροντα που επιδιώκει η Κίνα στην Αφρική;

Όλα ξεκινούν με την επίγνωση ότι χρειαζόμαστε την Αφρική για να μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε. Δημιουργούμε ευκαιρίες για την Αφρική για την ανάπτυξη, αλλά η Αφρική δημιουργεί επίσης ευκαιρίες για εμάς. Μοιραζόμαστε το μέλλον μας. Ως διπλωμάτες, ένα βασικό μέλημα είναι, φυσικά, η ασφάλεια των πολιτών και των επιχειρήσεων μας. Αυτό είναι πολύ ευαίσθητο θέμα για την Κίνα. Πρόκειται για την εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας μας. Γι ‘αυτό είναι το κλειδί για να κάνουμε καλή δουλειά εδώ και απαιτεί από εμάς να συνεργάζεται στενά με τις χώρες της Αφρικής. Η Αφρική παραμένει μια πρόκληση για μας τους Κινέζους διπλωμάτες. Δίνουμε τώρα πολύ μεγαλύτερη προσοχή στις people-to-people ανταλλαγές και την αμοιβαία κατανόηση.

Τι σημαίνει Αφρική για τις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις;

Νομίζω ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα την Αφρική ως ισότιμο εταίρο, όχι ως την πίσω αυλή του και το μικρό αδελφό. Είναι καλύτερα να σταματήσει τονίζοντας πως συνέβαλε στην Αφρική, και να αναγνωρίσει οτι η Αφρική συνέβαλε εξίσου στην  ανάπτυξη της Ευρώπης. Η άνιση στάση εμποδίζει την Ευρώπη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην Αφρική. Απαιτεί πραγματικά μια αλλαγή νοοτροπίας για κάποιους στην Ευρώπη. Στην τριγωνική σχέση, η εμπιστοσύνη μας, σε συνεργασία με την Ευρώπη εξαρτάται από την εμπιστοσύνη που έχει η Αφρική στην Ευρώπη.

Jonathan Holslag και Ιωάννης Μαντζίκος  στα πλαίσια της εκδήλωσης για τις Σινό-Ευρωπαϊκές Σχέσεις και την Αφρική στο Brussels Institute of Contemporary African Studies

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΖΙΚΟΣ

The author didnt add any Information to his profile yet