Connect with us

PEOPLE

Ελληνισμός με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη

ΛΥΔΙΑ ΚΑΡΓΑ

Published

on

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΓΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΛΥΔΙΑ ΚΑΡΓΑ

O Άγγελος Παγκράτης είναι ο Πρέσβης και Επικεφαλής της Μόνιμης Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Τον κ. Παγκράτη όρισε η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ βαρώνη Κάθριν Άστον, αποσπώντας τον από τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ουάσιγκτον. Ακόμα, είχε οριστεί μόνιμος παρατηρητής στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών από τον Οκτώβριος του 2009 έως τον Ιούλιο του 2010. Προηγουμένως ήταν ο Πρέσβης και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αργεντινή.

Υπηρέτησε ως αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής στις αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Νότια Αφρική (1995-1997) και στη Νότια Κορέα (1990-1994). Για αρκετά χρόνια (1981-1990), ο κ. Παγκράτης εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πολλές διαπραγματεύσεις και ομάδες εργασίας σε πολυμερείς οργανισμούς όπως ο ΠΟΕ, ΟΟΣΑ, Λέσχη του Παρισιού, η UNCTAD, και άλλοι.

Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Παρισίου Ι στα Διεθνή Οικονομικά, τις νομισματικές πολιτικές και τα οικονομικά. Ακολούθησαν σπουδές στα Οικονομικά και τις Ευρωπαϊκές Σπουδές στα Πανεπιστήμια του Αγίου-Etienne και του Παρισιού Ι, σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ και σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στο «Conservaroire National des Arts et metiers» (CNAM) του Παρισίου.
Πολλοί υποστηρίζουν πως η Ευρώπη είναι σε ένα σταυροδρόμι: Ομοσπονδία ή διάλυση. Εσείς τι πιστεύετε;

Ξεκινώντας, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως παρά την επίσημη ιδιότητά μου στην Ε.Ε. οι απαντήσεις μου, αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές μου απόψεις. Αυτό που βλέπουμε καθαρά μέσα από την διαχείριση της κρίσης είναι ότι η Ευρώπη συνεχίζει και επιταχύνει την πορεία ενοποίησης της με επίκεντρο την Ευρωζώνη. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η ΕΕ θα γίνει Ομοσπονδία όπως τα ομοσπονδιακά κράτη που γνωρίζουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και θα παραμείνει Ένωση βασικά κυρίαρχων κρατών και Ένωση πολιτών για την μεγάλη πλειοψηφία των οποίων η Ευρωπαϊκή ταυτότητα προστίθεται στην εθνική τους ταυτότητα δίχως να την αντικαθιστά..

Η κρίση, αλλά και η συζήτηση που άνοιξε με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, «έσπασε» ένα ταμπού. Ο κ. Μπερλουσκόνι μιλάει για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ιταλίας από την ευρωζώνη, ο κ. Κάμερον για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Το τέλος της κρίσης θα βρει μια μικρότερη «ευρωπαϊκή οικογένεια»;

Τα Κράτη Μέλη διατηρούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στα οποία περιλαμβάνεται πια και η δυνατότητα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τελείως κανένα ενδεχόμενο. Όμως όλα δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή οικογένεια θα συνεχίσει να μεγαλώνει με βασικούς επόμενους υποψήφιους, ορισμένους από τους βαλκανικούς μας γείτονες.

Μιλάτε συχνά για την ανάγκη ενός νέου πατριωτισμού. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι σημαίνει και πως μπορεί να γίνει πράξη;

Σε μια έντονη δοκιμασία όπως ένας πόλεμος ή μια βαθιά κρίση όπως η τωρινή δοκιμάζονται στην πραγματικότητα οι βασικοί πυλώνες της κοινωνίας και του έθνους. Θεωρώ εμφανές ότι η βαθιά ριζωμένη αγάπη του έλληνα για την πατρίδα του είναι ένα από και ίσως το πιο μεγάλο σχετικό πλεονέκτημα του ευρύτερου ελληνισμού απέναντι στις τωρινές δυσκολίες. Σε αυτή στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό η βαθιά αίσθηση ταυτότητος, η περηφάνια, η άσβεστη ανάγκη για ελευθερία και αξιοπρέπεια και πολλά άλλα από τα στοιχεία που κάνουν τον ελληνικό λαό να μην δαμάζεται και να μην υποκύπτει, αλλά να μάχεται και να επανέρχεται δια μέσου των αιώνων από πολύ δύσκολες καταστάσεις, ακραίες δοκιμασίες και δυσκολίες. Η επιστροφή ,σε κάποιο βαθμό, συνολικά της ελληνικής κοινωνίας προς πατροπαράδοτες, παραδοσιακές και πατριωτικές αξίες, μου φαίνεται αναπόφευκτη υπό τις τωρινές συνθήκες. Μια τέτοια επιστροφή μπορεί να είναι θετική πηγή δύναμης για αγώνα απέναντι στις προκλήσεις και αποφασιστικότητας απέναντι στις δυσκολίες. Χρειαζόμαστε όμως έναν πατριωτισμό του ΧΧΙ αιώνα όπου ο έλληνας θα έχει συνειδητά και εμπεριστατωμένα ισχυρότερη αίσθηση της ταυτότητος του, της κληρονομιάς του, των παραδόσεων και του πολιτισμού του, όπου όμως ο πατριωτισμός αυτός θα είναι δύναμη κι όχι αδυναμία. Δεν θα είναι παράγοντας ξενοφοβίας, απομόνωσης και αποξένωσης αλλά αντίθετα πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας. Το ζητούμενο πρέπει να είναι ένας ελληνισμός με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη, πρωτεργάτης για μια πιο ενωμένη Ευρώπη και ανοιχτός και πρωτοπόρος στις θετικές πλευρές της παγκοσμιοποίησης όπως η πρόοδος της επιστήμης και τεχνολογίας, η συσσώρευση γνώσης, η προάσπιση αξιών όπως η ελευθερία, δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και βέβαια η πρόοδος της οικονομίας και ευημερίας που απαιτούν δραστήρια συμμετοχή και ηγετική ενσωμάτωση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Όλοι μιλούν για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όμως πως είναι δυνατόν το πολιτικό σκηνικό που επί τόσα χρόνια διοικούσε τη χώρα και την έφερε σε αυτό το σημείο να μπορέσει να επιφέρει τις αλλαγές που η χώρα έχει ανάγκη για να μπορέσει να ανακάμψει και μπει σε τροχιά ανάπτυξης;

Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι στην πραγματικότητα το σύνολο των αλλαγών που χρειάζεται η χώρα για να ξεπεράσει τις γνωστές σε όλους παθογένειες του παρελθόντος (φορολογικό, παιδεία, συντεχνίες, κλειστά επαγγέλματα και πολλά άλλα). Είναι βαθιά άδικο για όλους τους έλληνες που υποφέρουν από την κρίση, το γεγονός ότι φτάσαμε κοντά στην χρεοκοπία δίχως καμιά ουσιαστική προσπάθεια εγκαίρων μεταρρυθμίσεων. Είναι επίσης ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι χρειάζεται το μνημόνιο για να μας πει ότι πρέπει να αλλάξουν τα αυτονόητα.

Το δίκτυο της ΆΛΛΗΛΟΝnet ουσιαστικά «ενώνει» αρκετά διαφορετικούς ανθρώπους. Ποιος είναι ο στόχος αυ τού του δικτύου; Τι το διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες εθελοντικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός συνόρων και πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Πράγματι η ΆΛΛΗΛΟΝnet απευθύνεται σε διαφορετικούς ανθρώπους, στην ουσία σε όλους τους ¨Έλληνες και φίλους της Ελλάδας. Ο βασικός της στόχος είναι να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας με πολύ υψηλότερη αλληλεγγύη στον επαγγελματικό τομέα. Προωθεί, σαν αντίδοτο στην οικονομική κρίση και κυρίως στην ανεργία των νέων, τρεις βασικούς άξονες δράσης στον επαγγελματικό τομέα :
-πρώτον, ενθάρρυνση της εντονότερης ατομικής προσπάθειας και πρωτοβουλίας. Μπροστά στην κρίση ο κάθε έλληνας και κυρίως ο κάθε νέος δεν πρέπει να αποθαρρυνθεί και να εγκαταλείψει την προσπάθεια αλλά αντίθετα να γίνει καλύτερος φοιτητής, σωστότερος επαγγελματίας, καλύτερος υπάλληλος, τολμηρότερος και σωστότερος επιχειρηματίας κλπ. Στην προσπάθειά του αυτή ο κάθε έλληνας και κάθε ελληνίδα και κυρίως οι νέοι δεν πρέπει να αισθάνονται ούτε να είναι μόνοι.
– δεύτερον, χρειάζεται συγχρόνως αύξηση της αλληλεγγύης στον επαγγελματικό τομέα, παντού όπου υπάρχουν Έλληνες, με ιδιαίτερη προτεραιότητα για τους νέους της Ελλάδας. Θέλουμε μια κοινωνία όπου ο καθένας θα σκέφτεται πως μπορεί να κάνει κάτι χρήσιμο για κάποιους άλλους. Η συμμετοχή στην ΆΛΛΗΛΟΝnet δεν έχει κανένα απολύτως κόστος. Όμως τα μέλη αποδέχονται ότι, όταν άλλο μέλος θα ζητήσει την συμβουλή τους, θα απαντήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης τα μέλη μας ανταλλάσουν μέσω της ιστοσελίδας, χρήσιμες και πρακτικές πληροφορίες για συγκεκριμένες ευκαιρίες σπουδών, επαγγελματικής κατάρτισης, εργασίας και επιχειρηματικότητας. Με τον τρόπο αυτό, στην AΛΛΗΛΟΝnet, ο καθένας συμμετέχει σε μια ομάδα ανθρώπων, όλων των γενεών, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται και παραμένουν διαθέσιμοι να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να συνεργαστούν και να μοιραστούν νέες συγκριμένες ιδέες και πρωτοβουλίες. Για πολλούς η AΛΛΗΛΟΝnet είναι ένα άμεσα χρήσιμο εργαλείο. Για όλους, είναι ένα πνεύμα και μήνυμα δημιουργικότητας συνεργασίας, ενθάρρυνσης, και γενικά αλληλεγγύης στον επαγγελματικό τομέα.
– τρίτον, η ΑΛΛΗΛΟΝnet προσφέρει ένα πλαίσιο όπου η συμμετοχή του καθενός είναι όχι μόνο άμεσα χρήσιμη στον ίδιο ή σε κάποιον(ους) άλλο(ους) αλλά και συγχρόνως δημιουργεί ένα ρεύμα αλληλεγγύης μέσα στην ελληνική κοινωνία και τον ευρύτερο ελληνισμό το οποίο συνεισφέρει στην ευρύτερη προσπάθεια εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Τα μέλη μας βασικά μοιράζονται το όραμα της Ελλάδας που θα αναδυθεί από τη κρίση κτίζοντας μια οικονομία πιο παραγωγική και διεθνώς ανταγωνιστική αποφασιστικά στραμμένη στην επιχειρηματικότητα και καινοτομία, πιο ελεύθερη και φιλική στην ατομική προσπάθεια και πρωτοβουλία. Μια οικονομία που θα προσφέρει πραγματικές και ίσες ευκαιρίες ιδιαίτερα στους νέους της και θα είναι συγχρόνως συνολικά πιο δίκαιη και πιο συνεκτική.

Η ιδέα γεννήθηκε σταδιακά μαζί με την πεποίθηση ότι οι αλλαγές που απαιτεί η σωστή αντιμετώπιση της τωρινής κρίσης δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν δίχως δραστήρια συμμετοχή του κάθε έλληνα και κάθε ελληνίδας που είναι διατεθειμένος (η) να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια σαν άτομο και να συμμετάσχει σε ένα πλαίσιο μεγαλύτερης αλληλεγγύης στον επαγγελματικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρηματικότητα και καινοτομία . Είναι μοναδική νομίζω διότι προσφέρει ένα πλαίσιο λειτουργικό το οποίο είναι άμεσα χρήσιμο σε πολλούς και συγχρόνως συνεισφέρει με τρόπο κατανοητό στην προσπάθεια για την δημιουργία της Ελλάδας που ονειρευόμαστε.

Πως αξιολογείτε την αρχική ανταπόκριση σε αυτό το εγχείρημα; Θα θέλατε να μας πείτε για κάποιες από τις πρώτες δράσεις;

Υπάρχει μια αρχική επιφυλακτικότητα ορισμένων, μέχρι να πεισθούν ότι η ΆΛΛΗΛΟΝnet είναι όντως ανεξάρτητη και δεν έχει καμιά κρυφή ατζέντα. Πείθονται γενικά γρήγορα και τότε η ανταπόκριση είναι συγκινητική. Άνθρωποι επιτυχημένοι επαγγελματικά σπεύδουν να προσφέρουν την συμβουλή και καθοδήγησή τους στους νεώτερους συμπατριώτες μας.

Η Λυδία Κάργα είναι Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

PEOPLE

Ακιχίτο: «Ο αυτοκράτορας του λαού»

Published

on

Με μια σπάνια τηλεοπτική ομιλία του στις 8 Αυγούστου, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο, υπαινίχθηκε ανοιχτά ότι θα ήθελε να παραιτηθεί. Αναφερόμενος στα προβλήματα της υγείας του και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου του, ο 82άχρονος μονάρχης εξήγησε πως η αντοχές του σταδιακά μειώνονται. Ο Ακιχίτο υπέφερε από καρδιακά νοσήματα, βρογχίτιδα και καρκίνο τα τελευταία χρόνια.

Σε μια προ-ηχογραφημένη ομιλία δέκα λεπτών, ο αυτοκράτορας είπε ότι θα ήθελε να δει μια ομαλή αυτοκρατορική διαδοχή, σε αντίθεση με την παραδοσιακή περίοδο πένθους για το έθνος, που ακολουθεί μετά τον θάνατο του ηγέτη τους. Έπειτα, μετά από μια σύντομη διακοπή, ζήτησε την απαραίτητη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα του επιτρέψει να παραιτηθεί. Ακόμα κι αν στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Ιάπωνες δείχνουν θετικοί την πρόωρη συνταξιοδότηση του, πολλοί αντέδρασαν στην ομιλία του Ακιχίτο με σοκ και θλίψη.

Η παραίτηση του Ακιχίτο θα απαιτήσει την επανεξέταση των σχέσεων της Ιαπωνίας με το Αυτοκρατορικό παλάτι. Πολλές από τις νομικές δομές που διέπουν το στάτους της βασιλικής οικογένειας από τον 19ο αιώνα, εμφανίζουν τον αυτοκράτορα ως μια θεϊκή μορφή. Αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίζεται και στο νομικό σύστημα της Ιαπωνίας, το οποίο δεν έχει καμία πρόβλεψη για παραίτηση. Αυτό θα απαιτούσε μια επανεξέταση που διέπει το Αυτοκρατορικό Δίκαιο, ακόμη και μια αναδιατύπωση του Συντάγματος της χώρας, στο οποίο παραπέμπει το άρθρο 1 και ορίζει τον αυτοκράτορα ως «σύμβολο του κράτους». Ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας είναι το άρθρο 4, το οποίο απαγορεύει στον Ακιχίτο να έχει οποιεσδήποτε εξουσίες που σχετίζονται με την κυβέρνηση – πράγμα που σημαίνει ότι, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να δράσει και να κάνει νομικές αλλαγές που επιτρέπουν στον αυτοκράτορα να παραιτηθεί, αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αντισυνταγματική πολιτική συμμετοχή του παλατιού.

Ο Ακιχίτο, ήταν πάντα ένας αντισυμβατικός μεταρρυθμιστής ο οποίος δεν δίστασε να διασπάσει τα κοινωνικά εμπόδια που χωρίζει το παλάτι από τον λαό. Ακόμα και χωρίς πολιτικό ρόλο, έχει αφήσει βαθιά το αποτύπωμά του στην Ιαπωνία από τότε που ανέβηκε στο θρόνο των Χρυσανθέμων το 1989. Υπερασπίστηκε πολλές ανθρωπιστικές πολιτικές και προσπάθησε να επουλώσει τις πληγές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και να φέρει την μοναρχία πιο κοντά στους πολίτες. Ο Ακιχίτο αποδέχτηκε το προσωνύμιο που του δόθηκε από τους Ιάπωνες «ο αυτοκράτορας του λαού».

Η πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα ώθησε τον αυτοκράτορα να δώσει το πρώτο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, στη διάρκεια του οποίου μίλησε στη σύγχρονη γλώσσα για να γίνει κατανοητός από το ευρύ κοινό, δίνοντας ελπίδα. Ωστόσο, ίσως το πιο σημαντικό επίτευγμα του Ακιχίτο ήταν να χρησιμοποιήσει το αυτοκρατορικό κύρος του για να φτάσει στα λιγότερο προνομιούχα μέλη της κοινωνίας της Ιαπωνίας, την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των συγκρουόμενων κοινωνικών τάξεων.

Με το Τόκιο να ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι του 2020, οι μνήμες του 1964 δείχνουν πόσο έχει αλλάξει η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια. Την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν οι Αγώνες στην Ιαπωνία, η χώρα αναδυόταν από τις στερήσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ήθελε να αποδείξει ότι ήταν έτοιμη να σταθεί στο παγκόσμιο προσκήνιο ως ένα σύγχρονο έθνος.

Καθώς ο Ακιχίτο ετοιμάζεται να αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, ο πρίγκιπας Ναρουχίτο, ο οποίος έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη, ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα. Ωστόσο, όπως και ο πατέρας του, επεδίωξε να μεταρρυθμίσει τα κοινωνικά ήθη της Ιαπωνίας. Έχοντας πολλά κοινά με τους ομολόγους του στη Δυτική Ευρώπη, η επόμενη γενιά των βασιλέων της Ιαπωνίας φαίνεται πως δεσμεύεται για τη μετατροπή της αυτοκρατορικής οικογένειας σε ένα ευπαρουσίαστο, προσιτό σύμβολο του έθνους-μια μεταμόρφωση στην οποία ο Ακιχίτο συνέβαλε αφάνταστα.

Continue Reading

PEOPLE

John Kent: My way

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Published

on

Τρένο. Αν κάποιος ήθελε να περιγράψει την επιχειρηματική πορεία του John Kent στο χώρο του τουρισμού, θα ήταν η κατάλληλη λέξη. Για την ακρίβεια, υπερταχεία.

Η πορεία αρχίζει από το Ipswich και ένα μικρό τουριστικό γραφείο στο οποίο μπαίνει ως συνέταιρος, το Greek Flight Club. “Η πρώτη εταιρεία που πούλησα, ή για να ακριβολογώ, δεν υπάρχει εταιρεία από τότε που έχω φτιάξει και να μην έχω πουλήσει” μου λεει γελώντας.

Πράγματι, στις 6 εταιρείες στις οποίες δραστηριοποιήθηκε, ως ιδιοκτήτης ή διευθυντικό στέλεχος, πέτυχε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσει υπεραξία, με αποτέλεσμα κάποιες να εξαγοραστούν και άλλες να μπουν στο χρηματιστήριο. Σίγουρα το ελληνικό πρότυπο της οικογενειακής επιχείρησης που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά, του είναι άγνωστο. Μου εξηγεί πως η δημιουργικότητα και ο ζήλος, δημιουργώντας μια επιχείρηση, αφορά τα πρώτα 3-4 χρόνια της λειτουργίας της, μετά αρχίζει η ρουτίνα. Φυσικό επόμενο να μην μπορείς να αποδώσεις το ίδιο. Η επόμενη λογική κίνηση είναι να εκμεταλλευτείς το value που δημιούργησες και να την πουλήσεις, προχωρώντας σε κάτι νέο.

Στο μικρό πρακτορείο του Ipswich λοιπόν, ασχολήθηκε αποκλειστικά με τους 60.000 έλληνες φοιτητές που σπούδαζαν στην Αγγλία και ταξίδευαν τακτικά στην Ελλάδα. Η πρωτοποριακή – για την εποχή- ιδέα να προσφέρει on-line εισιτήρια στους φοιτητές, που ήταν από τους πρώτους με πρόσβαση στο internet, αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχής. Μετά από δύο χρόνια αυτή η εταιρεία πουλήθηκε στη Manos Travel, στην οποία του ζητήθηκε να συνεχίσει την καριέρα του. Η απόφαση να παραιτηθεί μετά από μερικούς μήνες, του κόστισε ένα χρόνο ανεργίας. Η αναζήτηση εργασίας τον έφερε στο Λονδίνο και το γραφείο του Τάκη Σακαλή, κύπριου επιχειρηματία, τον οποίο περιγράφει ως τον πατριάρχη του ελληνικού και κυπριακού τουρισμού. Το μεγάλο άλμα όμως δεν είχε έρθει ακόμα. Μετά από ένα χρόνο – σχολείο δίπλα στον κ. Σακαλή, ήρθε η πρόταση από την Gemstone Travel, μια εταιρεία μέχρι τότε flight only που ήθελε να επεκταθεί και σε πακέτα διακοπών. Του ζητήθηκε λοιπόν να οργανώσει αυτό το τμήμα. Στα δυο χρόνια της παραμονής του, πετυχαίνει να την εκτινάξει στην πρώτη θέση του πίνακα fast track 1-100 (εταιρείες με μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Αγγλία) στον τουρισμό και 16η στη γενική κατάταξη. Το μικρό γραφείο με το προσωπικό των 50 ατόμων, ανοίγει ακόμα δυο γραφεία και οι εργαζόμενοι φτάνουν τους 200. Ταυτόχρονα ο μισθός του από τις 2.000 λίρες ανεβαίνει στις 15.000. Το τρένο, είχε αρχίσει να επιταχύνει.

Το άλμα

Τα επιτεύγματά του στην Gemstone προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Virgin και προσωπικά του ιδιοκτήτη της – ίνδαλμα πολλών Άγγλων, Richard Branson. Μετά από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων, ήρθε μια πρόταση που ήταν αδύνατον να απορρίψει: 300.000 λίρες το χρόνο και το 0,75% της Virgin.com. Μια εταιρεία κολοσσός και η πρόκληση της επιτυχίας ακόμα μεγαλύτερη. Μέσα σε οχτώ μήνες, το τμήμα που στήνει κάνει τζίρο 50 εκ. λίρες, αλλά ο Branson αποφασίζει να πουλήσει ένα κομμάτι στη Singapore. Η αναταραχή που δημιουργείται προκαλεί μαζικές αποχωρήσεις και ρήγμα στον ψυχισμό του Kent με την Virgin, έτσι αποφασίζει να σπάσει το δεσμευτικό πενταετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει, και να παραιτηθεί. Οι προσπάθειες του δικηγόρου του να τον αποτρέψει να συγκρουστεί νομικά με έναν κολοσσό, δεν εισακούονται και η λύση έρχεται από τον ίδιο τον Branson που τον αποδεσμεύει, λέγοντας πως εκτιμά το επαγγελματικό θάρρος και θράσος του. Η αποχώρησή του συνοδεύεται από τις παραιτήσεις 80 στελεχών που αποφασίζουν να τον ακολουθήσουν στη νέα εταιρεία που πρόκειται να δημιουργήσει.

Είμαστε στο 2000 και Travel Bargains λέγεται ο επόμενος σταθμός αυτής της αξιοζήλευτης πορείας. Μια εταιρεία, που προσφέρει αυτό που ο John Kent ξέρει πολύ καλά: πακέτα διακοπών. Το τέλος της πρώτης χρονιάς έρχεται με τα γεγονότα της 11/9 και την κάμψη στον τουρισμό. Το τηλεφώνημα από έναν ιδιοκτήτη ξενοδοχείου πέντε αστέρων στην Κρήτη, που ήταν άδειο και ζητούσε βοήθεια, ήταν η αφορμή για μια αναλυτική έρευνα αγοράς και προτιμήσεων των Άγγλων τουριστών. Εκεί, διαπιστώνει πως το 90% προτιμά για τις διακοπές του, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, λόγω των διευκολύνσεων όπως π.χ. κουζίνα, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Έτσι συλλαμβάνει μια πολύ έξυπνη ιδέα. Ο Αγγλικός νόμος προβλέπει μια πολύ ακριβή ασφάλεια για τις εταιρείες που παρέχουν πακέτα διακοπών, ανάλογα με τον αριθμό των ανθρώπων που μεταφέρουν – αυτό όμως δεν ισχύει αν το πακέτο “σπάσει” στα συστατικά του, δηλαδή μεταφορές, εισιτήρια, ξενοδοχεία και τιμολογηθεί ξεχωριστά. Οι συμφωνίες με τα ξενοδοχεία που ακολούθησαν, έδωσαν την δυνατότητα στην Travel Bargains να πουλάει δωμάτια ξενοδοχείων σε τιμές ίδιες με εκείνες των ενοικιαζόμενων.

Η Medhotels.com

Η τουριστική νοοτροπία των Άγγλων άρχισε να αλλάζει και η ίδρυση της Medhotels.com που ακολούθησε, ήρθε για να ολοκληρώσει το πλάνο. Η αποκλειστικές συμφωνίες με πολλά ξενοδοχεία και η χαμηλή τιμολογιακή πολιτική, εκτόξευσαν τον τζίρο της από 10 εκ. λίρες τον πρώτο χρόνο σε 35 εκ. το δεύτερο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της Barclays που αποφάσισε να επενδύσει. Τρεις μήνες μετά την είσοδο της Barclays, γίνεται κρούση εξαγοράς της Medhotels.com από την lastminute.com για 35 εκ. λίρες. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη εταιρεία, έχει παραρτήματα σε 14 χώρες και 2.500 υπαλλήλους, με τζίρο 4 δισ. το χρόνο. O John Kent παίζει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που ακολουθούν και η συμφωνία ολοκληρώνεται μέσα στο 2003 με τον ίδιο να αναλαμβάνει πλέον, τη θέση του managing director στη lastminute.com. Μετά από δυο χρόνια και αυτή εξαγοράστηκε με τη σειρά της από την αμερικανική Travelocity, για 1,1 δισ. δολάρια.

Μιλάμε, και καθώς μου αφηγείται λεπτομέρειες από αυτή την τόσο επιτυχημένη διαδρομή, καταλαβαίνω πως σκοπός του δεν είναι πλέον τόσο το κέρδος, όσο η αγάπη και η προσήλωση σε αυτό που κάνει και, γιατί όχι, η καταξίωση. Η αλήθεια είναι πως ο χειμαρρώδης λόγος του καταφέρνει να πείσει το συνομιλητή του, και δεν ξαφνιάζομαι όταν μου λεει πως η ομάδα με την οποία έστησε πέρσι τη youtravel.com, γύρω στα πενήντα άτομα, τον ακολουθεί από την πρώτη του εταιρεία. Άλλωστε και η Barclays δείχνει την ίδια εμπιστοσύνη, επενδύοντας στη youtravel από την έναρξη της λειτουργίας της, παρά την αρχή της να επενδύει σε ανερχόμενες επιχειρήσεις, που όμως έχουν ήδη διαγράψει μια πορεία.

Η youtravel.com λοιπόν ασχολείται αποκλειστικά με ξενοδοχεία resort σε όλη τη μεσόγειο ακολουθώντας το μοντέλο της medhotels, με κυρίαρχους προορισμούς την Ισπανία, την Αίγυπτο που σημειώνει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και μετά την Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτό το μοντέλο για να πετύχει, προϋποθέτει αεροπορική σύνδεση με πολλές και συχνές πτήσεις. Στην Ελλάδα αυτό είναι εφικτό μόνο για τους τέσσερις κλασικούς προορισμούς (Κρήτη, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα). Η youtravel.com επίσης καινοτομεί προσφέροντας υπηρεσίες υποστήριξης 24/7 ανεξαρτήτως προορισμού, εξυπηρετώντας τους πελάτες της σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί (overbookings κλπ), κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ταξιδιώτη. Αποτέλεσμα; τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διακίνησε 300.000 τουρίστες με τζίρο στα 70 εκ. ευρώ.

Το ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα του John Kent, είναι σίγουρο πως δεν μπορεί να επαναπαυτεί στις δάφνες του. Μιλώντας για τα προβλήματα των ξενοδόχων απέναντι σε κολοσσούς tour operators και τις μηδαμινές αυξήσεις που προσφέρουν λόγω της ισχυρής τους θέσης, προτείνει το μοντέλο της Ισπανίας όπου πολλά ξενοδοχεία σχημάτισαν μικρές αλυσίδες, διατηρώντας το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς αλλά με ενιαία εκπροσώπηση στο τμήμα sales και marketing. Όπως ήταν φυσικό, η διαπραγματευτική τους δύναμη αυξήθηκε αποκομίζοντας περισσότερα οφέλη. Στα άμεσα σχέδιά του λοιπόν, είναι η αγορά, μαζί με μια ομάδα επενδυτών από το Λονδίνο, ξενοδοχείων τεσσάρων και πέντε αστέρων στη μεσόγειο, δημιουργώντας μια αλυσίδα που θα μπορεί να διαπραγματεύεται από πλεονεκτικότερη θέση, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα brand. Στόχος η προσέλκυση μιας από τις μεγάλες αλυσίδες στο χώρο των ξενοδοχείων resort που θα θέλει να μπει στην αγορά της ανατολικής μεσογείου, αγοράζοντάς τη.

Ο σχεδιασμός μιας επιχείρησης, περιλαμβάνει απαραίτητα και το exit plan. Αυτό για τους περισσότερους έλληνες επιχειρηματίες είναι αδιανόητο. Όμως ένας από τους λόγους της επιτυχημένης πορείας του John Kent, είναι και αυτός. Καταφέρνει μετά από τόσα χρόνια να διατηρεί τον ίδιο ενθουσιασμό που σε συνδυασμό με το ταλέντο και την εμπειρία, έχει αποτελέσματα. Και απ’ ότι φαίνεται, τα καταφέρνει καλά.

Continue Reading

PEOPLE

Cao Dewang: Από πωλητής πρόεδρος και επιχειρηματίας της χρονιάς σε διεθνές επίπεδο

Published

on

Ο Cao Dewang, ένας Κινέζος βιομήχανος κρυστάλλων αυτοκινήτων και πρόεδρος του Ομίλου Fuyao Glass Industry, ανακηρύχθηκε World Entrepreneur Of The Year 2009 από την Ernst & Young.

Ο Dewang επιλέχθηκε μεταξύ 43 επιχειρηματιών που συναγωνίζονταν για τον τίτλο, καθένας από τους οποίους είχε ανακηρυχθεί Επιχειρηματίας της Χρονιάς στο διαγωνισμό της Ernst & Young στην πατρίδα του.

Ο Cao Dewang, που αναδύθηκε και έγινε ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Κίνας, ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση σε ηλικία 16 ετών, ως λιανοπωλητής καπνού. Έχει, επίσης, δουλέψει ως αγρότης, σεφ και πωλητής φρούτων. Το 1976 ο Cao άρχισε να δουλεύει ως πωλητής για την Fuqing Gao Shan Special Glass Factory.

Το 1987 ο Cao Dewang ίδρυσε τον όμιλο Fuyao Glass, ο οποίος θα εξειδικευόταν στην παραγωγή ασφαλών κρυστάλλων αυτοκινήτων, καθώς και στην παραγωγή βιομηχανικών τεχνολογικών κρυστάλλων. Μέσα σε μόλις έξι χρόνια, δηλαδή το 1993, η εταιρεία του Cao έγινε η πρώτη στον τομέα της που εισήχθη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης. Ο όμιλος πλέον έχει πάνω από 10.000 υπαλλήλους, ενώ έχει αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πωλήσεων, τόσο σε ολόκληρη τη χώρα, όσο και στο εξωτερικό, αφού έχει γραφεία στην Αμερική, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Αυστραλία, την Ρωσία και την Γερμανία.

Η Fuyao Glass είναι πλέον ο κορυφαίος κατασκευαστής κρυστάλλων αυτοκινήτων με μερίδιο που ξεπερνά το μισό του συνόλου της τοπικής αγοράς.

Φέτος, στο World Entrepreneur Of The Year που πραγματοποιήθηκε στο Μόντε Κάρλο, ήταν η δεύτερη φορά που συμμετείχε και η Ελλάδα. Ειδικότερα, για τη χώρα μας συμμετείχε ο κ. Βασίλειος Κάτσος, πρόεδρος της Pharmathen και “Έλληνας Επιχειρηματίας της Χρονιάς” 2008.
Ο Επιχειρηματίας της Χρονιάς από την Ernst & Young είναι το υψηλότερου κύρους βραβείο για επιχειρηματίες στον κόσμο με στόχο την ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 PRESSCODE